Tři ženské pohledy na kytaru: Lenka Filipová (CZ), Dagmar Voňková (CZ), Janet Robin (USA)

12. 09. 2010 19:30

Koncert v rámci XIII. ročníku festivalu Kytara napříč žánry Národní technická knihovna, Technická 2710/6, Praha 6

Folk, rock, pop

vstupenky: Ticketpro, e-shop Taktiky Muziky, Ticketportal

 

Janet Robin (USA)

Charismatická americká zpěvačka a kytaristka se v útlém věku stala žákyní rockového a metalového kytaristy Randyho Rhoadse, který je známý hlavně svou spoluprací s Ozzy Osbournem. Záhy už stála na pódiu jako členka kapely Lindseyho Buckinghama, člena skupiny Fleetwood Mac. Netrvalo dlouho a do své formace si mladou kytaristku pozvala Meredith Brooks, která se právě proslavila celosvětovým hitem Bitch. Během turné s Meredith začala Janet Robin pracovat na své sólové kariéře. Natočila tři kritikou kladně přijatá alba a objevila se na nahrávkách a koncertech mnoha respektovaných hudebních osobností. Vystupovala např. s kapelou Air Supply, jejichž velký hit Lost in Love znají čeští posluchači v podání Lenky Filipové a Karla Zicha pod názvem Mosty. Na svém posledním albu Everything Has Changed (2010), které jí produkoval John Carter Cash (syn legendárního zpěváka Johnnyho Cashe) věnovala jednu skladbu našemu hlavnímu městu Everybody Falls in Love in Prague.V České republice koncertovala v roce 2007 a 2008 s kapelou November 2nd a loni si ji jako hosta pozvala na svou česko-slovenskou šňůru zpěvačka a kytaristka Lenka Filipová.
www.janetrobin.com

Lenka Filipová (CZ)

Populární zpěvačka a kytaristka studovala na pražské konzervatoři a po té na Mezinárodní hudební akademii v Paříži obor klasická kytara. Je známá také jako autorka hudby. Řada jejích skladeb se stala velkými a trvalými hity. Koncertovala ve všech zemích Evropy, v Japonsku, USA a Kanadě. V roce 2008 byla hostem na pražském koncertu Céline Dion. Dosud vydala 10 řadových alb a 4 klasická kytarová. V současné době vystuje na koncertech a festivalech s Triem Lenky Filipové, ve kterém působí kytarista Mirek Linhart (YoYo Band) a hráč na keltskou harfu Sean Barry.
www.lenkafilipova.cz

Dagmar Voňková (CZ)

Česká kytaristka, skladatelka a zpěvačka. Po gymnáziu studovala dva roky pedagogickou fakultu a poté vystřídala řadu příležitostných zaměstnání, zároveň se ale věnovala hudbě. Její oficiální hudební kariéra začala v roce 1971, kdy se objevila v soutěži časopisu Mladý svět. Později se stala členkou sdružení písničkářů Šafrán, kde působil např. Jaroslav Hutka, Vladimír Merta či Vlastimil Třešňák. Po rozpadu Šafránu nekoncertovala, na scénu se vrátila v 80. letech s naprosto unikátním stylem hry na kytaru i psaní písní. Její význam spočívá především ve skvělé technice kytarové hry plné experimentů, které nikdo před ní nezkoušel. Hraje jedním nebo i dvěma smyčci, pravou rukou hraje na hmatníku, škrábe po strunách nehty apod. Zaujala i v zahraničí, byla jedním z prvních Čechů, kteří vystoupili na respektovaném festivalu v dánském Roskilde. Dvojalbum Milí moji, které je nejkompletnějším vydáním její tvorby, vyšlo v roce 2004. Zatím poslední album Dáši Voňkové má název Slunci ležím v rukou. Nahrála ho v roce 2008 s klavíristou Zdeňkem Zdeňkem.