Citera napříč žánry: Harald Oberlechner (A), Martin Mallun (A) a Michal Müller (CZ), Njorek (CZ)

03. 10. 2010 19:30

Koncert v rámci XIII. ročníku festivalu Kytara napříč žánry Písecká brána, Praha 6

Jazz, klasika, world music
vstupenky: Ticketpro , Ticketportal, Taktika Muzika, na místě

Citera napříč žánry

Citera je strunný drnkací nástroj s plochým trupem. Hraje se na ni vsedě u stolu, na němž je položena. Podobné lidové trsací nástroje jsou rozšířeny po celém světě a v každé zemi mají svůj originální název a tvar. Dnešní koncertní citera vznikla z lidového nástroje v 1. polovině 19. století na území tehdejšího Rakouska a Bavorska. Na přelomu 19. a 20. století byla citera rozšířeným hudebním nástrojem i na našem území. Po vzniku samostatného Československa se "rakousko-uherská" citera stává nežádoucí a po druhé světové válce a odsunu sudetských Němců byla "německá" citera zavržena úplně. O znovuzrození citery v České republice a o její zapojení do soudobých moderních hudebních proudů se zasloužil především mladý severočeský muzikant Michal Müller.
www.citera.cz

Harald Oberlechner (A)

Je absolventem Konzervatoře v Innsbrucku u Petera Suitnera. Roku 1988 se stal jeho nástupcem a od roku 2005 vyučuje hru na citeru na Univerzitě Mozarteum v Salcburku. Často koncertuje a účastní se nejrůznějších seminářů a workshopů. Vytvořil velké množství skladeb a aranží pro citeru (stará hudba, lidová hudba, jazz a v poslední době i blues). V roce 1991 založil hudebního vydavatelství Psalteria Verlag, a od té doby vydal desítky publikací věnovaných citeře, polovinu z nich činí jeho vlastní skladby a úpravy.

www.psalteria.at

Martin Mallaun (A)

Narodil se v roce 1975 v tyrolském Kitzbühelu a vystudoval hru na citeru na Tyrolské konzervatoři pod vedením Haralda Oberlechnera a také botaniku na univerzitě v Innsbrucku. Během studia i později navštěvoval workshopy pořádané osobnostmi jako Hopkinson Smith, Rolf Lislevand a Jürgen Hübscher na téma historických technik hry a dále workshopy zaměřené na současnou hudbu a improvizaci (Gunter Schneider, Hans Koch, Georg Glasl). Dalším formujícím prvkem jeho hudebního vývoje byla soukromá studia loutny pod vedením Huberta Hoffmanna ve Vídni. V současnosti je Martin Mallaun hudebníkem na volné noze a učitelem hudby v organizaci Tiroler Musikschulwerk.

www.martinmallaun.com

Michal Müller (CZ)

S citerou začal ve svých třinácti letech. Po maturitě v roce 1995 odešel do Vídně k profesorce Hannelore Laister. Po dvou letech příprav na hudební škole, začal u téže profesorky studovat obor klasická citera na Konzervatoři Města Vídně. V roce 2001 vydal své první album s názvem Zim.503. Michal Müller je v současné době v Čechách jediným graduovaným hráčem a pedagogem na koncertní citeru. Ve svém oboru patří mezi nejprogresivnější citeristy světa. Jako sólista je vyhledáván právě pro svůj jedinečný a osobitý projev, a přístup k nástroji. Kromě literatury klasické, které se věnuje spíše okrajově, se zabývá tvorbou vlastní. Jeho hudba stojí někde na pomezí lidových motivů, blues, jazzu, world music a volné improvizace. Spolupracuje s muzikanty různých žánrů, improvizuje s výrazovými tanečníky a básníky, píše filmovou hudbu... Pro citeru také aranžuje skladby různých žánrů. V hudbě má rád volnost a možnost sdělit něco vlastního, k tomu používá často i svůj hlas. Koncertuje a vyučuje na seminářích pro koncertní citeru v Německu, Rakousku, Slovinsku a v poslední době i v Čechách.

www.michal-muller.cz

Njorek (CZ)

www.njorek.cz