Iva Bittová & Čikori

01. 06. 2011 02:30

Koncert z cyklu Rebelující dámy české hudby Divadlo Hybernia, Nám. Republiky 4, Praha 1

Na koncertě vystoupí: Iva Bittová (zpěv, housle) a Čikori ve složení Vladimír Václavek (akustická kytara), Oskar Török (trubka), Jaromír Honzák (kontrabas) a Miloš Dvořáček (bicí, perkuse).

Vstupenky za 490, 590,- a 690,- Kč jsou k dostání v pokladně Divadla Hybernia a v sítích  Ticketpro, Ticketportal a Ticket Art.

Iva Bittová - zpěvačka, houslistka a skladatelka, která původně vystudovala hereckou konzervatoř.  Osobnost, pro kterou neexistují v hudbě žádné hranice, jedna z nejvýraznějších a nejoriginálnějších osobností současné české hudební scény. Všechny její projekty byly vždy velkými událostmi nejen v naší republice. Pohybuje se v mnoha hudebních žánrech, patří  k nim alternativa  (kapela Dunaj, spolupráce s Pavlem Fajtem či účinkování s Vladimírem Václavkem), experimentální jazz, rock či  klasická hudba (spolupráce se Škampovým kvartetem). Hostovala i v  Mozartově opeře Don Giovanni. Kromě zpěvu jsou jejím srdečním nástrojem housle.
Akustická hudební společnost Čikori vznikla v roce 1999. Občas se posluchači mylně domnívají, že čikori je romské slovo. Ve skutečnosti je to fonetický přepis anglického chicori – čekanka. Kmenoví zakladatelé Iva Bittová a Vladimír Václavek hudebně volně navázali na autorské skladby z úspěšného alba "Bílé Inferno" (1997). CD s názvem “Čikori”  vyšlo v roce 2001 a získalo výše zmíněnou cenu Anděl. 

Aktuální Rozhovor s Ivou Bittovou

Iva Bittová už pět let žije v USA, přesto se pokaždé ráda vrací do České republiky. I tentokrát přijíždí na své hudební turné. Jedním z koncertů zakončí letošní hudební cyklus Rebelující dámy české hudby, na kterém vystoupí s akustickou hudební společností Čikori v pražské Hybernii.

Od koho vzešel impuls obnovit projekt Čikori a vyrazit na turné? Mohou se posluchači těšit na nové skladby?
„V loňském roce jsem koncertovala s Filharmonií Bohuslava Martinů ve Zlíně, kam jsme pozvali i hosty, včetně Čikori. Odstartovali jsme tedy novou etapu, máme nového trumpetistu a chuť opět spolu hrát. Skvělá energie nám otvírá nové možnosti k návratu starších ale i k vzniku nových skladeb. Díky agentuře C.E.M.A. se podařilo naplánovat bezvadné turné, na které se moc těším.“

V posledních letech žije Iva Bittová v USA. Jak často  se vrací do České republiky a nezačíná se jí trochu stýskat?
„Do České republiky létám každého půl roku, vždy na koncertní turné. Mám stále zázemí v Lelekovicích a odsud cestuji po celé Evropě. Na stýskání není čas a není k němu ani důvod. Díky skypu mohu kdykoli komunikovat s rodinou i přáteli. Je tu úžasná příroda a velký klid. To mi umožňuje na sobě stále soustředěně pracovat. I zde mám skromné zázemí, odkud pro změnu mohu obsáhnout americké destinace za účelem koncertování v USA.“

Ze svých plánů do budoucna prozradila Iva Bittová alespoň svůj program na tento rok.
„Pro letošní rok připravuji koncertní program  s Filharmonií Bohuslava Martinů,  obnovený program s kapelou Čikori a koncerty nového tria Checkpoint KBK (David Krakauer, Iva Bittová, Merima Kljuco). Také chystám novou nahrávku svých sólových skladeb a autorskou hudební edici „Dueta pro hlas a housle“.

Pokud Iva Bittová zrovna nekoncertuje, má vůbec čas a chuť zajít někam na muziku?
„Na koncerty chodím ráda. Potřebuji vnímat živou produkci, kterou si však pečlivě vybírám. Ovšem stále více vyhledávám absolutní klid.“