Feng-Jün Song

11. 05. 2006 19:30

Městská knihovna v Praze

Městská knihovna v Praze, Mariánské nám. 1, Praha 1.

Rebelující dámy české hudby

Feng-Jün Song
Feng-Jün Song je zpěvačka čínského původu a zároveň autorka mnoha hudebních a divadelních projektů. Od dětství se učila pekingskou operu. Byla dlouholetou osobní žákyní paní Shang
Huimin, současně následovnice nejvýznamnější rodové školy Shang tradiční pekingské opery v Číně. Od roku 1985 žije v Praze, kde také absolvovala FFUK. Ukončila ji doktorátem filosofie. Poté vyučovala čínský jazyk na FFUK v Praze a hereckou průpravu na dalších uměleckých školách, jako je Státní konzervatoř Jaroslava Ježka, brněnská JAMU a Vyšší odborná herecká škola v Praze. V současné době kromě koncertování vyučuje na Státní pražské konzervatoři hereckou průpravu, pořádá semináře o zpěvu, dýchání a hudební
improvizaci. Od roku 1995 koncertuje jako sólistka. Svým velmi osobitým vokálním projevem v rozsahu tří oktáv se pohybuje napříč mnoha hudebními žánry.

Za doprovodu multijazzmana Alana Vitouše získala v roce 1995 na 5. mezinárodním festivalu rozhlasových hudebních pořadů v Šanghaji cenu Stříbrný zvon. Festivalu se zůčastnilo tři sta umělců z padesáti zemí světa. V roce 1995 získala Zvláštní cenu od českého hudebního fondu.
Spolupracovala a vystupovala s řadou významných hudebních osobností, jako je Alan Vitouš, Martin Smolka, Oldřich Janota, Vlastislav Matoušek, Pavel Richter, Ida Kelarová, Zuzana Lapčíková, Emil Viklický, Vladimír Václavek a další.
Autorsky se podílela na celé řadě hudebních a divadelních projektů, které získaly velké divácké ohlasy a odborné uznání.
Je zakladatelkou a dramaturgyní Hudební oslavy lunárního Nového roku v divadle Archa.

Koncerty Feng-jün Song jsou vždycky nevšedním zážitkem nabitým emocemi, něžností, smutkem, radostí a vitalitou, a to bez ohledu na to, zda na nich zpěvačka představuje emotivní lidové písně pocházející z Číny, Tibetu, Mongolska, Indonésie, Kazachstánu, Moravy, hudební improvizaci či vlastní autorské skladby.

http://www.fengjunsong.cz/index.html