Kytara napříč žánry - Paco de Lucía se skupinou

02. 11. 2007 17:30

Flamenco 20:00 hod., Kongresové centrum Praha, Kongresový sál 5. května 65, Praha 4

Vstupenky v prodeji v síti Ticketpro a v agentuře Taktika Muzika - tel. 224 325 224 či 724 559 965 (út - čt)

Paco de Lucía
Paco de Lucía, vlastním jménem Francisco Sánchez Gómez, bez nadsázky jeden z nejlepších světových kytaristů, se narodil v andaluzském  Algeciras (provincie Cádiz) 21. prosince 1947. S hrou na kytaru začal v pěti letech. Jeho prvními učiteli byli jeho otec Antonio Sánchez a bratr Ramon. Svůj výjimečný talent dále rozvíjel u slavných flamencových kytaristů Niña Ricarda, Miguela Borulla a Maria Escudera. v roce 1959 získal zláštní ocenění za doprovod řady flamencových zpěváků na prestižní mezinárodní soutěži „Concurso International Flamenco de Jerez de la Frontera”. O tři roky později získal toto ocenění znovu. V šestnácti letech se stal společně s bratrem Pepém členem hudebně-taneční společnosti José Greca, se kterou vyrazil na první zahraniční turné. V New Yorku se setkal se svými vzory Sabicasem a Mariem Escuderem.
V roce 1965 nahrál u firmy Philips své první album „Dos Guitarras Flamencas”. V roce 1968 se vydal na sólovou dráhu.  V rámci ní v první polovině sedmdesátých let spolupracoval s legendárním flamencovým zpěvákem Camarónem de la Isla. V roce 1975 získal první velký komerční úspěch se svým albem „Fuente y Caudal” - rumbou „Entre Dos Aguas” posunul flamencovou kytaru z pozice okrajového nástroje do role celosvětového fenoménu. Koncem sedmdesátých let a počátkem let osmdesátých spolupracoval a koncertoval se špičkovými kytaristy různých žánrů, např. Larry Coryellem, Johnem Mc Laughlinem či Al Di Meolou. S nimi podnikl turné po Spojených státech a natočil album „Castro Marin”. S tímto obdobím, kdy experimentoval s jazzem, popem, rockem a dalšícmi žánry, se do Pacovy tvorby dostaly nové principy improvizace tradičnímu flamencu cizí. V roce 1982 navázal též spolupráci s jazzovým klavíristou Chickem Coreou. S Johnem Mc Laughlinem s přestávkami pracuje a koncertuje dodnes.
Paco získal během své umělecké kariéry stovky ocenění a vydal 25 alb. Mezi nejlepší z nich patří „Almoraima”, kde  Paco de Lucía položil základy současného flamencového stylu, „Solo quiero caminar” či „Luzía”.  V těchto albech se naplno projevuje jeho revoluční génius, talent  a intuice.
V lednu 2004 se Paco de Lucía vrátil po 5 letech odmlky na koncertní scénu se svým novým albem „Cositas Buenas”. Je vyzrálé a propracované a obsahuje osm zcela nových skladeb v rytmech rumby, tanga, bulerías a tientos. Ve skladbě  „Que Venga el Alba” si s ním zahrála další flamencová hvězda - Tomatito. Na albu se podíleli vokálně i instrumentálně další špičkoví flamencoví umělci jako Diego el Cigala, La Tana, Montse Cortés, El Potito, Jerry González, Juan D’Angelyca, Duquende a další. Mnozí z nich s Pacem vystupují také v rámci nové koncertní sestavy vzniklé právě pro turné „Cositas Buenas”.
V hudbě Paca de Lucía se snoubí tradiční flamenco s  brazilskými rytmy, jazzem i klasickou hudbou Albenize, Fally či Rodriga. Není pochyb o tom, že právě Paco de Lucía otevřel novou kapitolu na poli světové hudby.