Marta Kubišová

13. 03. 2008 19:30

Koncert z cyklu Rebelující dámy české hudby Velký sál Městské knihovny v Praze

Vstupenky je možné zakoupit v pokladně Městské knihovny a v síti Ticketpro.

Marta Kubišová

Velké a široké srdce, bluesové cítění a správně bluesově prokouřený hlas - to jsou muzikantské hodnoty, které si na stránkách www.kubisova.cz pochvaluje jeden z jejích současných hudebních spolupracovníků, klavírista a skladatel Petr Malásek.
Otevřené srdce a cit pro správný výraz obsahu provázejí Martu Kubišovou po celou její hudební dráhu. Zpívat začala krátce po gymnáziu jako zaměstnankyně poděbradských skláren. Byl začátek 60. let a pořadatelé odpoledních čajů hledali taneční kapely a zpěváky. Dostala se do finále soutěže Hledáme nové talenty a na konkurs ji přijali do divadla Stop v Pardubicích. Tady poznala klavíristu a skladatele Bohuslava Ondráčka, s nímž v roce 1963 přešla do Plzně, do divadla Alfa. Odsud už byl jen krůček do Prahy, do divadla Rokoka. Nastala éra Slavíků, Lyr a dalších ocenění. Ondráček stál i za vznikem úspěšného souboru Golden Kids, který propojil pěvecké síly Kubišové, Heleny Vondráčkové a Václava Neckáře. Cestu vzhůru ukončila normalizace, která v roce 1970 nabírala nepěkné obrátky.
Některé písně v podání Marty Kubišové byly příliš spjaty se srpnem 1968 a režim se takových symbolů bál. Najít záminku nebylo těžké a zákaz umělecké činnosti přišel rychle.
V 70. ani v 80. letech se nemohla profesionálně věnovat hudbě. Jednoho dne v bytě u Jaroslava Hutky nazpívala pár lidových písniček pro švédské vydavatelství Šafrán a
v prosinci 1988 zazpívala hymnu na první „povolené“ demonstraci ke 40. výročí vyhlášení Deklarace lidských práv.
Až v roce 1989 ji opět rozezpívala sametová revoluce. A opět se roztočil koloběh studiových nahrávek, koncertů, televizních pořadů. Inu, statečná žena, těžce zkoušená osudem, do něhož patřily i různé zrady, potrat, klinická smrt. Tím víc nás těší optimismus, který z jejího projevu sálá. To velké a široké srdce a bluesově prokouřený hlas, kterému lze věřit.                                           
-opk-
www.kubisova.cz