Bára Hrzánová a Condurango, Tereza Staňková a Techtle Mechtle

12. 06. 2008 19:30

Koncert z cyklu Rebelující dámy české hudby Velký sál Městské knihovny v Praze

Vstupenky je možné zakoupit v pokladně Městské knihovny a v síti Ticketpro.

Tereza Staňková  a Techtle Mechtle
Bára Hrzánová a Condurango

Konzervatoř Jaroslava Ježka je líhní talentů. Patří mezi ně i Tereza Staňková. Majitelka sametového altu, autorka melodicky bohatých a rytmicky nepravidelných písní, houslistka a šéfka kapely Techtle Mechtle, kterou založila s pianistou Davidem Hlaváčem zhruba před pěti léty. Obsazení doplňuje flétna, kytara, baskytara a bicí. Texty pocházejí z per většího počtu spřízněných autorů. Poslech jejich hudby je dobrodružnou procházkou mezi přemýšlivostí šansonu, nespoutaností jazzu a lidové hudby, folkem i městským písničkářstvím.
I Condurango vzniklo jako kapela studentská, i když její kořeny jsou již poněkud "hlubší". Její zárodek spadá do počátku 80. let, kdy se na pražské DAMU potkali studenti herectví Bára Hrzánová, Pavel Anděl a další. Už tehdy je inspiroval zvuk skupiny Nerez a latinskoamerické rytmy. Do jisté míry i Marsyas a moderní český folk vůbec. Členové skupiny Condurango se umělecky realizují mnohem více mimo hudební rámec, ale kapela přetrvala. Vystupuje sice spíše příležitostně, ale o to s větší radostí. V prvních létech své existence kapela ráda proplouvala vlnami masového festivalu Porta. Posléze zjistila, že je jí bližší spíše komorní prostředí menších klubů. Současnou tvář kapely, rozvíjející dále oblíbenou a nevyčerpatelnou latinskoamerickou orientaci, tvoří sestava, která je stabilní z počátku 90. let. Texty písní si píše sama zpěvačka Bára Hrzánová, dcera herce Jiřího Hrzána, dnes již známá herečka. V nedávné době na sebe též upozornila jako autorka inscenace Hrdý Budžes v příbramském divadle. Kapela taktéž zhudebnila básničky Federica Garcíi Lorky, Christiana Morgensterna, Otokara Březiny a dalších básníků. Hudbu píše opět především Bára Hrzánová, ale některé písničky složili Ivoš Novák nebo Vladimír Kos Kosík.
Závěr jarního cyklu Rebelující dámy české hudby patří modernímu šansonu, který Tereza Staňková i Bára Hrznánová určitě obohacují.                       
-opk-
www.techtlemechtle.cz/cz