Vicki Genfan (USA), Dagmar Andrtová-Voňková (CZ), Martina Trchová (CZ)

25. 10. 2008 19:00

Koncert v rámci XI. ročníku festivalu Kytara napříč žánry Žižkovské divadlo, Štítného 5, 130 00 Praha 3

Finger-picking, folk, jazz, pop, soul, world music

Vicki Genfan (USA, nar. 1959) je virtuózní kytaristka, skladatelka a vynikající zpěvačka. Její hudba se pohybuje na rozhraní folku, jazzu, popu, soulu a world music. Vicki hraje na kytaru ve stylu finger-picking, kytaru používá též jako perkusní nástroj a střídá během vystoupení nejrůznějších ladění. Účastní se pravidelně prestižních mezinárodních festivalů (např.  Festival International de Jazz v Montrealu, festival Soave v Itálii, festival Open Strings v Osnabrücku) a vystupuje samostatně  po celém světě se svým koncertním programem.
Vyhrála prestižní soutěž Guitar Superstar 2008 vyhlašovanou magazínem Guitar Player - jako první žena v historii soutěže se stala nejlepší kytaristkou světa pro daný rok. Vydala několik CD (Native, Outside The Box, Vicki Genfan Live, Up Close & Personal).

Dagmar Andrtová-Voňková (CZ, nar. 1948), legendární česká folková písničkářka, skladatelka a kytaristka, započala svou hudební kariéru v roce 1971 v soutěži Mladého světa. V 70. letech se stýkala se členy volného písničkářského sdružení Šafrán (např. Jaroslavem Hutkou, Vlastimilem Třešňákem či Vladimírem Mertou), které bylo po Chartě 77 režimem rozprášeno. Andrtová proslula svou vynikající a experimentátorskou technikou kytarové hry, ke které patří např. hraní oběma rukama na hmatníku či používání smyčce (někdy ne pouze jednoho). Minulý režim Andrtové nepřál, prosazovat se proto pomalu začala až ve druhé polovině 80. let.  Teprve po roce 1989 však dochází zaslouženého uznání a koncertuje po celé Evropě. Dvojalbum Milí moji, které je nejkompletnějším vydáním její tvorby, vyšlo v roce 2004.

Martina Trchová  (CZ, nar. 1983)
je pražská písničkářka, jejíž tvorba se pohybuje na pomezí folku jazzu a šansonu. Začínala ve svých 17 letech na folkových pódiích a získala zde několik ocenění (Folkový kvítek 2001,  Porta 2004, Zahrada 2004). Své debutové album Čerstvě natřeno vydala v roce 2005 u  Indies records. Spolupracovala na něm s kytaristou Janem Matějem Rakem, flétnistkou Karolinou Skalníkovou, akordeonistou Máriem Bihárim (KOA), kontrabasistou Františkem Rabou (KOA) a režisérsko-producentskou dvojicí Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský (Nerez, Neřež).
V posledním roce vystupuje Martina s projektem TRIJO, které s ní tvoří kytarista a autor Patrik Henel a kontrabasista Michal Pospíšil.

Předprodej vstupenek: síť Ticketpro a pokladna Žižkovského divadla
cena: 250,- Kč (bez servisních poplatků)