Vicki Genfan a Jennifer Batten — nový společný projekt obou kytaristek

28. 11. 2009 19:30

Koncert v rámci XII. ročníku festivalu Kytara napříč žánry Palác Akropolis, Kubelíkova 27, Praha 3

Velkým lákadlem letošního ročníku bude ženské kytarové duo Vicki Genfan a
Jennifer Batten. Obě patří mezi nejslavnější kytaristky dnešní doby. Jejich společný projekt  je čerstvou novinkou a v rámci festivalu se uskuteční jeden z jeho prvních koncertů.

Fenomenální kytaristka Jennifer Batten je známa svým zcela originálním přístupem k elektrické kytaře. Hrála v mnoha různých kapelách a pohybovala se napříč žánry od rocku přes metal, fusion až k funku. Dlouhodobě spolupracovala s Michaelem Jacksonem, který si ji vybral mezi stovkami kytaristů pro svou Bad tour, později ho doprovázela též na celosvětových tour Dangerous (1993) a HIStory (1997). V roce 1998 začala hrát v kapele Jeffa Becka a jejich spolupráce trvala tři roky (CD Who Else a You Had It Coming). Vydala tři sólová alba: Above, Below, and Beyond (multižánrové), Jennifer Batten's Tribal Rage-Momentum (world music kombinovaná s rockem), Whatever (elektronika). V současnosti vystupuje sólově a její one-woman-show mají multimediální charakter.

Vicki Genfan je virtuózní kytaristka, skladatelka a vynikající zpěvačka. Její hudba se pohybuje na rozhraní folku, jazzu, popu, soulu a world music. Vicki hraje na kytaru technikou finger-picking, kytaru používá též jako perkusní nástroj a střídá během vystoupení nejrůznějších ladění. Účastní se pravidelně prestižních mezinárodních festivalů (např.  Festival International de Jazz v Montrealu, Soave v Itálii, Open Strings v Osnabrücku) a sólově vystupuje po celém světě. Vicki Genfan získala v roce 2008 titul Guitar Superstar, který každoročně uděluje americký časopis Guitar Player nejzajímavějšímu interpretovi na světě. Je vůbec první ženou, která tuto nejprestižnější cenu na poli kytarové hry získala. Vydala pět sólových CD (Native, Outside The Box, Vicki Genfan Live, Up Close & Personal, Uncovered).