Kytara napříč žánry - G. Demeterová, P. Steidl, J. Dušek

05. 11. 2005 19:30

Městská knihovna v Praze - Velký sál, Praha 1.

Městská knihovna v Praze - Velký sál, Mariánské nám. 1, Praha 1.

Klasika a slovní improvizace.

Vstupné 260 Kč. Studenti a senioři 190 Kč.

Gabriela Demeterová
Na housle začala hrát již ve třech letech. Od roku 1983 studovala v Praze na konzervatoři a na Akademii múzických umění u prof. Nory Grumlíkové. Od roku 1980 se úspěšně účastnila mnoha soutěží doma i v zahraničí. Například v roce 1992 získala druhou cenu v houslové soutěži Pražského jara. O rok později vyhrála v Mezinárodní houslové soutěži Yehudi Menuhina ve Folkestonu v Anglii všechny hlavní ceny včetně titulu absolutního vítěze a zvláštní ceny za nejlepší interpretaci díla J. S. Bacha. Gabriela koncertuje nejen v Evropě, ale i v USA a Japonsku. Spolupracuje s významnými tělesy, jako např. Česká filharmonie, English Chamber Orchestra aj. G. Demeterová je sólistkou a uměleckou vedoucí komorního souboru Collegium Českých filharmoniků. V roce 2000 dokončila G. Demeterová dvouleté postgraduální studium na královské hudební akademii v Dánsku u Marty Líbalové. Specifické interpretační zásady pravidelně konzultuje v Holandsku u specialistů na starou hudbu. Gabriela Demeterová je jednou z mála hudebních osobností, které vládnou houslemi i violou zároveň.

www.gabrielademeterova.cz

Pavel Steidl
Narozen v roce 1961 v Rakovníku. Kytaru studoval na konzervatoři a AMU v Praze u profesorů M. Zelenky, A. Sádlíka a Š. Raka. Již v době svého studia na konzervatoři dokázal zvítězit v proslulé světové soutěži pořádané francouzským rozhlasem. Po absolutoriu pražské AMU se věnoval koncertní a pedagogické činnosti. Od roku 1987 žije v Holandsku, kde též pokračuje ve své pedagogické práci. Stává se členem porot různých mezinárodních soutěží, vede mistrovské kurzy a koncertuje v mnoha zemích Evropy, Asie, Ameriky a Austrálie. V poslední době se zabývá interpretací málo známé kytarové literatury 18. A 19. století na autentické nástroje. Pavel Steidl také komponuje a vlastní skladby jsou častým zpestřením jeho koncertů.

www.pavelsteidl.com/cz/indexcz.html

Jaroslav Dušek
Jaroslav Dušek je filmový a divadelní herec, pedagog, režisér a scenárista a v poslední době také moderátor. Zaujal v řadě „velkých malých“ rolí v českých filmech 90. Let. Pod vlivem V + W, Jiřího Suchého a Ivana Vyskočila vytváří své překvapivé improvizace s Divadlem Vizita. Hrál v celovečerních filmech většinou mladých režisérů: např. Don Gio (1992, režie Michal a Šimon Cabanovi), Kouř (1990, režie Tomáš Vorel), Kamenný most (1996, režie Tomáš Vorel) a další. Před několika lety se však dostal na výsluní českého filmu, a to skvělou kreací v retrokomedii Jana Hřebejka Pelíšky, již ještě překonal výkonem nominovaným na Českého lva 2000, v dalším filmu stejného režiséra, na Oscara nominovaném a pěti Českými lvy oceněném Musíme si pomáhat. Zahrál si ve filmu Bohdana Slámy Divoké včely. Po boku Boleslava Polívky, Evy Holubové a Vilmy Cibulkové – zahrál jednu z hlavních rolí v úspěšném filmu Jana Hřebejka Pupendo. V současné době vystupuje v úspěšné divadelní hře Čtyři dohody.

www.volny.cz/initiative/dusek/fakluska.html

Článek a fotky z koncertu: www.mix.cz/rclanek.asp

www.kytaranapriczanry.cz