Kytara napříč žánry - Večer evropské world music: Njorek, Taith, Malbrook

09. 11. 2005 19:30

Městská knihovna v Praze, Praha 1.

Městská knihovna v Praze, Praha 1.

Njorek
Skupina Njorek vznikla na jaře roku 2003 a hraje ve složení: Jaroslav Nejezchleba, Stanislav Barek a Michal Müller.
Hlavní myšlenkou vzniku skupiny bylo zúročení zkušeností Jaroslava Nejezchleby z období adolescentního věku, kdy byl členem cimbálové muziky "Písečan". Neodmyslitelný člen skupin Marsyas a E.t.c. zpíval moravské písničky na různých večírcích a po hospodách. Tyto písničky se staly základem repertoáru skupiny. Všichni tři mají blízko k blues a rocku, proto nejsou skladby interpretovány v původní podobě, ale dle hudebního cítění muzikantů samotných. Prolínáním rozdílných hudebních stylů vznikají písničky s etnickými kořeny, které nejsou tak obvyklé na české (tedy ani na světové) hudební scéně. Na rozdíl od jiných skupin tohoto zaměření hraje skupina akusticky. Repertoár doplňují i písničky jiných národů a také skladby vlastní.

www.njorek.cz

Taith
Taith je ojedinělé seskupení hudebníků čerpající z bohatství tradiční hudby Walesu a Finska, zároveň však tvoří nové kompozice, které se inspirují typickou krajinou obou zemí. Hudba souboru Taith vyjadřuje vnitřní a vnější krajiny a dotýká se duše těch, kdo ji poslouchají. Taith (velšsky „cesta“) tvoří Timo Väänänen (kantele), Gillian Stevens (viola) a Dylan Fowler (kytary, klarinet), kteří patří mezi uznávané hráče na své hudební nástroje.
První podnět ke vzniku tohoto souboru přišel v roce 2002, kdy se Timo a Dylan  podíleli projektu „ Music of Northlands“ (Hudba severských zemí), jehož se účastnili hudebníci ze Skandinávie a Velké Británie. Tento projekt putoval po Skandinávii a Velké Británii a měl obrovský úspěch. Taith se již dvakrát objevili ve vysílání rozhlasové stanice BBC (živé vysílání BBC Radio 3) a finského rádia YLE Radio 1 v Helsinkách, kde nahrávali a poskytli rozhovor. Mají za sebou již řadu úspěšných koncertů.

http://taith.maanite.fi/

Malbrook
Výchozím bodem projektu Malbrook se stal vliv dolnoněmeckého dialektu na skandinávské jazyky. Dobrá třetina všech slov dnešní švédštiny má základ v tomto dialektu. Také v hudební oblasti docházelo v pozdním středověku k četným kontaktům. Mnoho písní vypravuje podobné příběhy a mají také podobnou melodiku. Společně s kolegy ze severu Německa a ze Švédska vyprodukoval Wolfgang Meyering CD „Malbrook". V této formaci se spojili různí hudebníci, kteří mají zkušenosti se skandinávskou hudbou. Patří k nim Merit Zloch se svou staročeskou hákovou harfou nebo Ralf Gehler, který vedle německé ovčácké píšťaly hraje i na švédské dudy. Zpěvem podpořila Wolfganga Meyeringa Kerstin Blodig, která nezapře své norské kořeny.

www.ralfgehler.de/malbrook.htm

Vstupné 220 Kč. Studenti a senioři 170 Kč.