Kytara napříč žánry - Oscar Guzman

16. 11. 2005 19:30

Jiráskovo divadlo, Česká Lípa

Jiráskovo divadlo, Panská 219, Česká Lípa.

Oscar Guzman
Flamenco kytarista Oscar Guzman studoval kytaru u Jorge Tomese zvaného "El Moro". Koncertoval v řadě měst Evropy, Jižní Ameriky , Austrálie a Kanady. Oscar Guzman vyhrál ceny v soutěžích v Cagliari, Itálii, v Malaze, Španělsku a v Cordobě. Často vystupuje se zpěvákem Jesúsem Herediou a spolupracuje i s Pepe de Lucíou. Oscar, původem ze Sevilly, zahájil kariéru sólového kytaristy na mezinárodní úrovni turné po několika městech Evropy a Jižní Ameriky a představil se v rámci následujících přehlídek a událostí:

"I Festival de Guitarra de Buenos Aires" (Argentina)
"Zwischen Welt" en Berlin (Německo)
"Internationales Gitarrenfestival" en Paderborn (Německo)
"Fabritio Caroso da Sermoneta Guitar Festival" in Formia (Itálie)
"La Chitarra Internazionale" en Cagliari (Itálie)
"1. Dresdner Guitarrenfest" en Dresden (Neměcko)
"Festival Internacional de la Guitarra" (Peru)
"Festival Internacional de Guitarra de Chile" en Viña del Mar y Temuco (Čile)

Na těchto vystoupeních koncertoval a seznámil se s významnými a světově známými kytaristy jako: Rafael Riqueni, Jose Antonio Rodríguez, Toto Blanke, Rudolf Dasek, Lucho Gonzáles a další. V březnu 1999 se umístil jako druhý v soutěži "VI Guitar Interpretation International Contest", v Cagliari (Itálie). V srpnu 2000 byl pozván na kytarový koncert v rámci festivalu "V Flamenco Festival im Sommergarten des Pfefferberg" v Berlíně (Německo), kde spolupracoval s Pepe de Lucíou. V prosinci 2000 uskutečnil několik koncertů v Cagliari a Tortolí (Itálie) na festivalu "VIII Festival Grandi Eventi Ogliastra 2000".

Následně začal spolupráci se skupinou Pedro Sierra, s nimiž vystoupil na mnohých scénách divadel  a festivalech.V prosinci 2002 se zúčastnil jako druhý kytarista koncertu slavné zpěvačky Ana Reverte v Palau de la Musica v Barceloně. Několik dní poté následovala spolupráce na čtyřech představeních festivalu "Spier Summer Festival" v Cape Town (Jižní Afrika) s uznávanou zpěvačkou flamenka Talegón de Córdoba. V květnu 2003 se umístil jako druhý v soutěži "IV Concurso de Guitarra Flamenca de Alhaurin de la Torre" v Málaze (Španělsko).V srpnu 2003 byl přizván na festival „Fabritio Caroso da Sermoneta Guitar Festival" ve Formia (Itálie) kde velmi úspěšně koncertoval. Oscar Guzmán vystoupil v rámci představení "Andalucía a Caballo" Angel a Rafael Peralta v Málaze a Puerto de Santa María v srpnu 2003 a v září 2003 pak ve francouzském Arles. Často doprovází na kytaru zpěváka flamenca Jesús Heredia, s kterým navštívil scény jako 'Centro Cultural de la Junta de Andalucia' (Jaen) nebo 'Auditorio Cultural de Mairena del Alcor' v "Homenaje a Antonio Mairena" (Homage to Antonio Mairena). Prorazil také do finále na soutěži „III Contest of Flamenco Guitar for Concert Campos de Guitarra", která se konala v Cordobě v listopadu 2003.

http://www.oscarguzman.com/

Vstupné 120 Kč. Studenti a senioři 80 Kč.

www.kytaranapriczanry.cz