Adam Rafferty (USA)

12. 10. 2011 19:00

Koncert v rámci XIV. ročníku festivalu Kytara napříč žánry Pivovar Kocour, Rumburská 1920, Varnsdorf

Adam Rafferty se narodil a vyrostl v Harlemu a od prvních dnů strávených na této planetě žil vpravdě muzikantským životem. V šesti letech začal hrát na bluesovou kytaru, v deseti byl přepaden před svým domem, ve dvanácti hrál v hardrockové kapele, v patnácti ho na jeho prvním vystoupení oškubal majitel klubu a v osmnácti rapoval na albu, které se v zámoří získalo zlatou desku.
 
Adam Rafferty vystupoval na různých místech počínaje newyorským metrem a konče nejprestižnějšími hudebními kluby a koncertními sály v New Yorku i v Evropě. Se svou kapelou procestoval celou Evropu, vyprodukoval vlastní alba a ani na okamžik nezapochyboval o svém životním poslání – hrát na kytaru. Sám k tomu říká: "Poprvé jsem zaslechl kytaru ještě v matčině lůně." V České republice se představil na několika prestižních jazzových festivalech.
 
Nedávno se Adam Rafferty pustil do hry na sólovou akustickou kytaru. Během několika let se stal kytarovou senzací portálu YouTube - jeho videa mají sledovanost v řádu miliónů. Záměrně si vybírá známé melodie, které zpracovává svým originálním způsobem na pomezí jazzu a spřízněných subžánrů. Časem prověřené skladby automaticky osloví více lidí. Jedním z Adamových novátorských kousků je schopnost hrát na kytaru dvě melodie zároveň a ústy je doplňovat o rytmus ve stylu hip hopového beatboxu. Někteří tvrdí, že jeho sólová verze skladby "Chameleon" od Herbieho Hancocka zní, jako by ji hrál "kytarista se třemi hlavami". Neuvěříte, dokud to neuslyšíte na vlastní uši.
www.adamrafferty.com

www.joerobinson.com