Ivo Jahelka a Miroslav Paleček

08. 12. 2011 19:30

Koncert z cyklu Diví muži na zemi i mimoni Velký sál Městské knihovny v Praze

Ivo Jahelka se proslavil jako „zpívající právník“. Vystudoval Právnickou fakultu UK v Praze a získal titul JUDr. Kromě dráhy advokáta se však začal věnovat zhudebňování soudních případů a příběhů ze života obsažených v soudních spisech, policejních protokolech i jiných úředních dokumentech. Začínal v klubu Rubín, později často vystupoval na Portě a jiných folkových přehlídkách. Jeho tvorba je zachycena na více jak deseti albech. V 90. letech minulého století začal spolupracovat s Miroslavem Palečkem. Natočili spolu úspěšné CD „Tenisová akademie“ a v současnosti vystupují na společných koncertech. Diváci České televize znají Iva Jahelku také jako průvodce populárně naučným seriálem o soudnictví „Neznalost neomlouvá“.

Miroslav Paleček je český folkový písničkář, který k české hudební scéně neodmyslitelně patří již od konce 60. let. Tehdy se seznámil s Michaelem Janíkem,  založili spolu duo a brzo si získali široký okruh věrných posluchačů. Miroslav Paleček byl dlouholetým členem divadla Semafor, je znám také jako originální interpret písní Voskovce a Wericha. V dedavesátých letech minulého století začal spolupracovat se zpívajícím právníkem Ivem Jahelkou, se kterým ho spojuje zejména vášeň pro tenis. Začali společně  koncertovat a vytvořili úspěšné tématické CD "Tenisová akademie". Mimo mnoha nahrávek s Michaelem Janíkem a dalšími písničkáři vydal Miroslav Paleček v roce 2005 své  autorské sólové album s názvem „Každej je nějakej“.

Na předvánočním koncertě v Městské knihovně představí oba písničkáři své vlastní nejznámější písničky i společnou tvorbu. Jejich písničkám nechybí melodičnost, nadhled a humor. Svůj svérázný pohled na svět přibližují  posluchačům kultivovaným a srozumitelným jazykem.